Find det rigtige fald på terrassen

Sommeren nærmer sig. Det betyder varmere dage, grillaftener i godt selskab og ja, regnbyger. For sådan er den danske sommer. Vi får lidt af det hele. Det skal din have og ikke mindst terrasse være klar til.

For at undgå alvorlige fugtskader på dir hus i løbet af sommeren og resten af året for den sags skyld, skal du sørge for, at regnvandet kan løbe væk fra husets sokkel. Den kan nemlig tage skade af at stå og soppe i vand i længere tid.

Fald på terræn er vigtigt

Regnbyge efter regnbyge, skybrud og tøsne. Året igennem byder det danske klima på masser af fugtfælder for dit hjem. Det er i perioder med masser af nedbør, at du skal være opmærksom på tagrender, nedløbsrør og lignende. Men selv om sommeren skal du være på vagt – og det er måske endda en god sæson til at tage et kig på terrænet og terrassen omkring dit hus. Hælder det mod eller væk fra dit hus?

Forestil dig et af de større regnskyl, som haven har været udsat for i løbet af de seneste år. Hvor er vandet løbet hen? Når det regner kraftigt kan vores omgivelser ikke nå at optage alle dråberne, og vi skal forholde os til overfladevand.

Derfor er det vigtigt, at der er fald på terrænet omkring huset, så overfladevandet ledes væk fra soklen.

Tegn på fugtskader

Nu er det jo ikke sådan, at dine ydremure eller sokkel overhovedet ikke kan tåle vand – for selvfølgelig kan de det! Men det er på ingen måde sundt for materialerne at soppe i længere tid. Det kan give alvorlige fugtskadet som disse:

  • Der kan udvikles råd, når fugten trænger ind i soklen og kommer i kontakt med ændre dele af konstruktionen.
  • Huset kan blive angrebet af skimmelsvamp. Når fugten trænger ind i muren, er der grobund for skimmel, der kan vokse på indersiden af væggen og i selve konstruktionen.

Du kan ikke undgå at ydermuren og soklen bliver våd igennem en sæson med det danske vejr. Derfor skal du være opmærksom på tegnene, så du kan reagere hurtigt på eventuelle fugtskader og fjerne skimmelsvamp.

Her er, hvad du skal holde øje med:

  • Mørke aftegninger på sokkel eller mur, som er permanente – altså også på tørre dage. Vær især opmærksom på facader i skygge, da de er særligt udsatte.
  • Bevægelsesrevner eller svindrevner i soklen eller murens fuger.
  • Afskallende eller porøs puds
  • Mislyd, når du slå knoerne mod soklen. En hul lyd er tegn på manglende vedhæftning.

Hvad kan du ellers gøre?

Har du fået styr på hældningen på terrassen og faldet på græsplæne og blomsterbede, der omgiver dit hus? Så er der faktisk et par ekstra tiltag, du også kan gå i gang med at kigge på:

  • Undgå huller eller fordybninger nær facaden, hvor vand kan samles.
  • Undgå så vidt muligt lerjord op ad soklen, da det holder længere på vand og fugt end sandjord.
  • Læg gerne fliser helt op til huset for at undgå jord og andre fugtholdige materialer op ad soklen.
  • Undgå beplantning helt tæt på sokkel og husmur. Beplantning er med til at holde på fugten.

 

Comments are closed.

powered by Typeform