Er dit gulv ved at se lidt slidt og kedeligt ud? Et ramponeret gulv får hele din bolig til at tage sig dårligt ud. Det gør rigtig meget for rummene og hele indretningen, hvis gulvet bliver frisket op med en afslibning.  Næste spørgsmål er så, om dit gulv kan slibes af? Det hjælper vi dig med at finde ud af i denne artikel, hvor vi gennemgår de tre mest anvendte typer af gulve i danske boliger.

De mest brugte gulvtyper

I Danmark er der tre typer af gulvbelægning, som er de mest anvendte. Det drejer sig om:

  • Massive planke-og parketgulve
  • Lamelgulve/lamelparket
  • laminatgulve

Om dit gulv kan tåle en afslibning kommer an på, hvilken type det hører til. Det er vigtigt at undersøge dit gulv nøje, inden du påbegynder en afslibning, da det til tider kan være svært at afgøre, hvilken type gulv det er, med det blotte øje.

Massive gulve

Massive gulvtyper er som navnet antyder lavet af massive stykker træ – det vil sige, at gulvet er af samme type træ hele vejen igennem. Et sådant gulv kan tåle at blive slebet en del gange. Er gulvet meget skævt eller meget medtagede kan det også afhøvles før slibningen. Ved en afhøvling fjerner man mere af træet end ved en afslibning. Man skal dog være opmærksom på, hvis det er et gammelt gulv, der har været måske både afhøvlet og afslebet før. Man kan være uheldig at nå ned til fer og not samlingerne. Så undersøg det inden arbejdet påbegyndes. De massive gulve kan også efterbehandles på flere forskellige måder. Efter afslibningen kan de for eksempel få lud for at holde sig lyse. Luden skal kombineres med enten olie, lak eller sæbebehandling. Hvis dit gulv har haft en form for efterbehandling, som du ikke ønsker igen, kan du ændre typen af efterbehandling efter afslibningen – for eksempel fra olie til sæbe eller lak.

Lamelgulve eller lamelparket

Et lamelgulv er opbygget af forskellige typer af træ, hvor kun de øverste 4-9 mm er af det ”rigtige” træ for eksempel ask, fyr, eg mm. Det kaldes slidlaget. Hvor mange millimeter, der er af den synlige øverste træart kommer an på gulvets kvalitet og dermed pris. Der forsvinder ca. 2 mm af et gulv, når det afslibes, så et billigt lamelgulv kan måske kun tåle en afslibning, hvor et dyrere gulv med et tykkere slidlag kan tåle måske op til tre eller fire afslibninger. Derfor skal du helst vide, hvilken type gulv du har i dit hus, samt om det allerede har været slebet af før, inden du går i gang. Et lamelgulv vil næsten aldrig kunne tåle en afhøvling, da trælaget er for tyndt. Derfor er det heller ikke muligt at fjerne dybdegående ridser mm. da de ofte vil nå kernen, der ligger under slidlagets træfiner. Få altid fagfolk til at vurderer dit lamelgulv før afslibning.

Laminatgulve

Det er blevet meget populært at lægge laminatgulve. De kan ligne et trægulv meget, men er lavet af plastik. Det er dog et meget holdbart og slidstærkt gulv, der ikke skal vedligeholdes ud over almindelig støvsugning og gulvvask. Er det én ligegyldigt, om gulvet er af træ og vil man ikke tænke på om gulvet bliver plettet mm. er et laminatgulv en mulighed. Har du et laminatgulv kan det naturligvis ikke hverken slibes eller afhøvles, da det øverste lag er en tynd plastikmembran, hvorpå der er trykt et træmønster. Dette er klæbet på et stykke plastik. Selvom et laminatgulv er slidstærkt er det lidt ømfindtligt overfor ridser med skarpe ting. Er plastikmembranen først ridset i stykker kan man se ned til det måske hvide plastiklag under, og det kan kun udbedres med en farvet pasta. Laminatgulve fås så det ligner alle typer af træ. Har du et ramponeret laminatgulv er der desværre ikke andet for end at skifte det.
Laminatgulvet kan ikke slibes eller efterbehandles.