Der kan være mange gode grunde til, at der skal lægges et nyt gulv i boligen, og generelt er parketgulve en meget populær løsning, når der skal vælges nyt gulv. Parketgulvene er nemlig ikke blot slidstærke, men er også helt unikke, da der ikke findes to ens brædder. Med denne guide bliver du klædt godt på til at finde det perfekte parketgulv til hjemmet.

Fra naturens side findes træ i utallige farver og nuancer. Dertil kommer de mange metoder til forarbejdning af træet, som også er med til at præge træet udseende. En af grundende til, at parketgulve er et af de mest populære valg af gulve er dets meget harmoniske, naturlige nuancer, der er med til at give et spændende og unikt udtryk i et rum. Alt efter om du vælger mørke eller lyse typer træ, føjer det forskellige stemninger til rummet.  Med andre ord er der flere parametre der skal tages højde for, når du leder efter dit nye parketgulv. Følgende er et par af de essentielle initiativer, du kan tage for at nå frem til den rigtige beslutning.

  • Skaf vareprøver inden du tager en beslutning. De mange træsorter giver en bred vifte af stilarter, og det er ikke altid nemt at vide på forhånd, hvad der bedst passer ind til hvilke typer rum. For at få en bedre idé om, hvordan bestemte træsorter påvirker rummets helhed og udtryk, er det en rigtig god idé at bestille vareprøver, så du både kan sammenligne de forskellige sorter med hinanden og samtidigt også overveje, hvorvidt de passer til eksempelvis vægfarven og møblerne derhjemme.
  • Vælg træsort afhængigt af rummets funktion. Kravene til gulvet kan variere alt efter hvilken rum, det skal lægges i. Nogle rum egner sig slet ikke til trægulve af nogen art – eksempelvis badevæ Men selv i rum, hvor trægulv er en passende mulighed, kan der være stor forskel på, hvilke krav, der stilles til gulvets egenskaber. I rum såsom entréen, stuen eller køkkenet bruges gulvet meget, og det skal derfor være meget slidstærkt. Gulvet i eksempelvis soveværelset kan derimod sagtens være lidt blødere, da det ikke bruges i lige så stor grad og dermed ikke behøver at være lige så slidstærkt. Hårde gulve er generelt mere slidstærke, så er der brug for et parketgulv til rum, der er meget i brug, er det værd at overveje de hårde træsorter.
  • Få rådgivning hos specialister. Mange overvejelser kommer i spil i valget af parketgulv. Derfor er det vigtigt at sparre med specialister på området, der kan gøre dig opmærksom på de specifikke træsorters stærke og svage sider samt hvordan de forskellige træsorter ændrer sig med tiden. Som oftest vil specialister også kunne hjælpe dig med at navigere mellem de forskellige muligheder for overfladebehandling, som gulvet skal have, samt hvordan du i fremtiden bedst vedligeholder parketgulvet, så det holder sig pænt i mange å