Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Som husejer er der en særligt stor udfordring, som man skal være klar på hver sommer. Som vejret bliver mildere, vil alle husets beboere gerne ud og sidde i solen og nyde den blide brise. Men græsset er højt nok til at gemme en fodbold i, og fliserne er helt tilgroede i mos.

Her handler det om at finde tålmodigheden og viljestyrken frem. Men pas på, for det er samtidig arbejde, som man skal være forsigtig med ikke at gøre skade på sig selv med. Her får du nogle tips til at håndtere ømme muskler og samtidig minimere risikoen for, at de opstår i første omgang.

Investér i ordentligt udstyr

Foruden skarpe hækkesakse og kraftfulde plæneklippere er det særligt vigtigt, at du investerer i udstyr til haven, som skåner din krop. Sørg derfor for ordentlige måtter til knæene, havehandsker, der passer dine hænder, og redskaber med ergonomiske håndtag.

Du skal også passe på din krop, når du bevæger dig almindeligt rundt i haven, og altså ikke kun når du arbejder. Tænk derfor over ting som fodtøj, så du kan sikre dig god positur og bevægelighed i fødder og ankler. Med et par Airtox sikkerhedssko bliver havearbejdet lige det mere sikkert og behageligt. Du kan finde Airtox sikkerhedssko og mange flere typer arbejdssko hos ekco.dk, der specialiserer sig i tøj og fodtøj af professionel kvalitet.

Afhjælp overanstrengte muskler efter havearbejde

Det er de færreste, der bruger præcist de samme muskler til hverdag, som det kræver at få ordnet havearbejdet på forsvarlig vis. Sørg derfor for, så vidt det er muligt, at slappe af. Måske du kunne bede din partner om en massage til at afhjælpe de ømme muskler, eller du kunne tage et ekstralangt og ekstravarmt bad. Massage og varme hjælper særligt på ømme muskler.

Er smerterne særligt slemme, kan du også søge mod en klinik eller massageklinik, som specialiserer sig i ømme muskler. Du kan for eksempel besøge en smerteklinik, som er en klinik, der specifikt arbejder med smerter og gener. Smertefri Bevægelse er en sådan privat smerteklinik i Århus, som du kan tage til, hvis du er bosiddende i Midtjylland.

Husk at hygge dig

Det er både vigtigt at gøre selve processen og resultatet af arbejdet til noget, som du kan hygge dig med. Der er flere ting, som du kan forsøge dig med, der vil gøre havearbejdet lidt mere hyggeligt. Mange holder af at høre musik eller radio imens, men der er jo intet, der stopper dig i at tage din tablet med ud til grønthaven. Så kan du gense et afsnit af dit yndlingsprogram, mens du omplanter dine jordbær eller rydder ud i ukrudtet.

Når græsset er slået, og busken er klippet, så husk også at få nydt din opfriskede have. Som familie kan I for eksempel spise mere udenfor, eller du kan lege med børnene på plænen. Husk også, at det er fuldstændigt tilladt at tage nogle pæne billeder af alt dit hårde arbejde og prale lidt på de sociale medier. Ved at nyde resultatet af dit hårde arbejde kan det også ske, at du ikke på samme måde frygter, når det skal klares igen næste år.