Planter i hjemmet? Sådan gør du

Stueplanter stammer helt tilbage fra 1500-tallet, hvor man dyrkede planter som oprindelige var fra Sydeuropa. Disse inkluderede rosmarin, nellike, citron med mere. Den slags planter blev dyrket i en gammel version af drivhuse, orangerier. Først i slutningen af 1700-tallet og starten af 1800-tallet blev det mere populært at have stueplanter. Det forblev dog stadig kun som en hobby for de mest velhavende som havde tropiske frugter. Først efter 2. verdenskrig blev stueplanter så billige, at det var muligt for alle at få dem. Det skyldes at nye gartneriteknikker, gjorde det muligt at masseproducere planter og holde dem i live i længere tid. I slutningen af 1900-tallet begyndte man at bruge planterne til at fremhæve individets stil og i år 2000 var Danmark det land i verden med det største forbrug af stueplanter per indbygger. Sammen med et bredt udvalg af brugskunst er stueplanten tydeligvis vigtig i danskerens hjem – så hvordan får du den til at passe ind i din indretning?

Hvor placerer jeg mine planter bedst?

Stueplanter kan placeres hvor som helst det skulle være i huset, men det er ikke alle steder de passer lige godt. Ofte bruges planter som en måde at fylde en tom hylde, vindueskarm eller et hjørne, på den måde kan man holde sit hjem interessant uden at det bliver rodet. Der er rigtig mange forskellige svar på hvor man skal placere sine planter men det er bedst kun at gøre det der hvor der er en åben plads. Det vigtigste er dog at få planten til at passe ind sammen med det den står ved siden af.

Planter i vindueskarme

Alle planter er forskellige og de har det derfor bedst ved forskellige temperaturer og mængder af lys. For eksempel er det nordvendte vindue meget koldt og mørkt og derfor bør man vælge planter som kan tåle så lidt lys. Modsat er det i sydvendte vinduer, her er det meget varmt, nogle gange endda tropiske temperaturer, og man bør derfor vælge planter der kan holde til den mængde lys. Øst- og vestvendte vinduer er lige imellem de to, her får planterne med garanti lys på et eller andet tidspunkt på dagen uden at de bliver for varme. Det er også vigtigt at holde planten lille når den er i vindueskarmen, da du jo også gerne vil kunne kigge ud. Derfor kan du med fordel bruge små vaser og krukker. Du kan også bruge haveklip da de tit er mindre og billigere end en hel buket fra blomsterhandleren.

 

Planter i stuen og andre store rum

Det er blevet meget populært for nyligt at bruge store planter i store rum for at fylde rummet ud. Store planter hjælper også meget med indeklimaet. Hvis du vil have en stor plante på gulvet, er det meget populært med små træer og lignende. Disse planter kræver dog meget store krukker og derfor er det vigtigt at krukken ser pæn ud. En stor krukke kan hurtigt komme til at se meget malplaceret ud hvis den ikke passer ind med resten af rummet. Derfor er det vigtigt at holde en rød tråd i rummets dekorationer, men hvis du ikke ved hvad du skal vælge er den grønne krukke altid et godt bud.

Hvis du derimod er mere til den hængende have kan du bruge hængende potter eller en høj reol. Hvis du gerne vil have planter hængene er det bedst at gøre det i et hjørne eller langs en væg. Mange tror at hængende planter skal hænge i potter fra loftet af men det er faktisk ligeså stilfuldt at placere dem på en reol og lade dem hænge ned fra siden.

Du kan også blande små planter sammen med dine hænge- og gulvplanter eller kun indrette med en masse små planter rundt omkring i huset. Med de små planter kan du bedre finpudse mængden og placeringen af de grønne elementer i dit hus. Ved hjælp af små planter kan du også bedre selv vælge hvad for nogle potter du vil have da der er et større udvalg og du skal nok bruge lidt flere af dem. Små potter, vaser og planter er også nemmere at skræddersy til præcis din sil. For eksempel kan man med hjælp af formen og farven på vasen få planten til at se rustik ud, ved at bruge en lidt ødelagt potte eller en potte uden glans. Modsat kan du bruge en glas potte så planten ser mere romantisk, måske endda feminin, ud. På den måde fremhæver du din helt egen stil samtidigt med at du fylder noget plads ud eller dækker for noget du ikke syntes er så pænt. Det stærke ved planter og vaser er nemlig at der er så mange forskellige så du kan altid få et eller andet der matcher din smag.

powered by Typeform