Står du og skal i gang med en større ombygning af dit hus? Måske har du lige købt en ny bolig eller også trænger din nuværende bolig blot til at blive frisket op.

At bygge om kan naturligvis gradbøjes utallige gange, men der er dog nogle elementer, som går igen ved rigtig mange ombygninger. Derfor får du her en komplet guide til, hvordan du håndterer en ombygning af din bolig, hvor vi vil komme rundt om almindelige problemstillinger, som de fleste står over for.

Hvornår skal du bygge om?

Tidspunktet er særdeles centralt, når du skal bygge om, da dele af din bolig – hvis ikke den hele – vil være ubeboelig i en given periode. Derfor er det vigtigt, at du grundigt overvejer, hvornår du ønsker at projektet skal foregå.

Dette skyldes, at du skal finde et alternativt sted, hvor du kan få tag over hovedet i den pågældende periode, uden at det skal lave alt for meget om på din hverdag. Rigtig mange mennesker vælger at søge hjælp hos venner og familie, mens andre vælger at leje en bolig. Denne beslutning afhænger selvfølgelig af dit netværk og dine personlige økonomiske forhold.

Hvad skal du bygge om?

Det er naturligvis også centralt at finde ud af, hvad du helt konkret skal bygge om på din bolig. For selvom du har en idé kan der være langt til selve ordrebekræftelsen. Dette skyldes, at mange undervejs i processen vælger at lægge ekstra ting oven i ombygningen, end hvad der ellers var planlagt fra starten af.

Her er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad der er de vigtigste ting at bygge om for dig. Og når du har gjort dette, kan du vælge at supplere med andre mindre ting. Eksempelvis vælger mange at supplere deres ombygning med vinduer, da det er en helt central del af isoleringen af din bolig. Derudover kunne du vælge at fuge og male, da disse to elementer vil få din nyrenoverede bolig til at fremstå meget nyere.

Finansieringen af din ombygning

En sidste og meget central del af din ombygning er naturligvis finansieringen. For selvom du kan have nok så mange idéer til den konkrete ombygning, så skal det også finansieres på en sådan måde, at det ikke for konsekvenser andre steder i din privatøkonomi.

Den umiddelbare tanke vil være at ombygge i den forstand at du kan betale for det fra egen lomme. Dette vil dog for mange være et urealistisk scenarie. Derfor vælger mange at finansiere boligombygningen med et privatlån. På denne måde kan du få realiseret din drøm fra starten af, hvorefter du i mange tilfælde kan modregne med den ekstra værdi, som din bolig er blevet værd, når du skal sælge den.

Som nævnt i begyndelsen er der mange andre tanker, du skal gøre dig i forbindelse med ombygningen af din bolig. Helt essentielt er det dog, at du tænker projektet helt igennem fra start til slut, så du ikke lige pludselig render ind i uforudsete udgifter.