Sådan kommer du i gang med dit haveprojekt

Skal du i gang med et haveprojekt, men mangler inspiration til hvordan tingene kan laves. Som hvad en renovation kan indebære, eller i det hele taget hvordan du gør dit projekt til en realitet, så følg med her!

Havearbejde kan være en besværlig størrelse, for hvornår skal der såes græs, hvornår skal der plantes træer, blomster og hvordan skal det vedligeholdes? I det hele taget hvordan skal der læses op eller spørges en fagmand inden man smider sig ud i det større haveprojekt.

Sæsontider

I dette afsnit vil vi komme ind på, hvornår det er sæson for de mange forskellige haveprojekter. For hvis du ikke har styr på, hvornår det er sæson for forskellige beskæringer, beplantninger eller belægninger, kan dit haveprojekt ende rigtig galt og dermed også koste mange unødvendige penge. Det farligste ved at beplante noget ét år er, at man ikke kan se det er galt før året efter, hvor det hele kan være vissent og dødt. Et ordsprog siger faktisk ”Hele året kan være et haveår, hvis du planlægger det rigtig”.

  1. Græssåning er bedst at gøre tidlig forår eller starten af efteråret. Dette skyldes en fugtig periode og blødere jord da det regner mere. –Man kan også gøre det om sommeren, dog optager jorden ikke græsfrøende nært så godt og der skal somregel meget betalt vand til at få græsfrøende til at spire.
  2. Beskæringer kan på de fleste træer foretages hele året rundt. Dog er alle træer og buske mest optimale at beskære lige inden de spire. Der er også enkelte træer og buske der er mere sarte end andre og kan tage skade ved forkert beskæring. Hvis du er i tvivl så rådfør dig med en anlægsgartner.
  3. Belægning anbefales også, at du gør i forår eller efterår grundet af, at jorden er nemmere at arbejde med.

Spar penge!

Selvom et haveprojekt kan lyde meget simpelt, kan omfanget godt være en del mere omfattende end først estimeret. Dette er både set i forhold til tiden men også pengene der skal til. Dog er der penge at spare ved at koncentrere sig lidt mere om planlægning! Her er der tale om at tænke over koordinering med sæson tider, men også, at afstemme tidsrammer og omfang med eventuelle håndværkere inden start af projektet. Tager vi et eksempel på et haveprojekt der startes op i februar (lige inden forår) hvor der skal anlægges ny græsplæne med bede, fældes og beskæres træer, og ligges en ny flot træterrasse.

Her kunne du som bygherre over projektet så først og fremmes begynde at planlægge. Først hvordan designet skal være. Altså hvor der skal være græs, hvor der skal være bede, hvor der skal der eventuelt være nye træer og hvor nogle skal beskæres eller fældes nogle træer og til slut hvor terrassen skal stå, og hvordan skal den se ud.

Efterfølgende kan du så gå ud og finde nogle håndværkere, både anlægsgartnere og tømrere. Anlægsgartnerne må meget gerne gå i gang i start marts med at anlægge den nye græsplæne og de tilhørende bede efter dit design. Tømrerne kan så gå i gang efter 1-2 mdr. alt efter dit estimat for hvornår anlægsgartnerne er færdige, eller i hvert fald ikke står i vejen for tømrerne der skal lave terrassen.

Overstående er blot et eksempel på hvordan du kan forberede dig og koordinere projektet. Jo bedre forberedt du er og jo bedre du er til at kommunikere og koordinere, des bedre er håndværkerne også til at overholde deres del. Og så længe håndværkerne arbejder efter din plan og hele tiden ved hvad de skal gå i gang med, ja så længe er der ikke spildtid hvor du betaler dem for at stå og snakke og drikke kaffe.

Afslutningsvis skal det altså nævnes at haveprojekter er sæsonpræget. Ydermere skal man tage et haveprojekt seriøst og planlægge det så godt som man nu kan. Som nævnt i artiklen er der ved disse huskeregler:

-Sæsontider

-Planlægning

-Koordinering

Mange penge at spare! Dog kan et haveprojekt godt gå hen og bliver bekostningsfuldt. Men dette er der da også en løsning på! På Monni.dk kan du finde og sammenligne lån der kunne hjælpe dig med at komme i gang med dit haveprojekt!

Comments are closed.

powered by Typeform