Sådan fyrer du bedst op i brændeovn og pejs

Brændeovne og pejse har altid været socialiseret med hygge og samvær. Der er det typiske billede af dagligstuen med familien under tæpperne, og pejsen der knitrer i baggrunden. Uanset om du ønsker, at investere i en brændeovn, er sommerhusejer eller måske bare er interesseret, er det vigtigt, at vide hvordan, man tænder op, så du undgår unødvendige problemer og røg. Her er der samlet de bedste tips til den korrekte optændingsstart. Er du i tvivl om hvilken brændeovn, du bør investere i, kan du klikke her.

Forberedelsen

Når du skal i gang med at optænde din brændeovn eller pejs, skal du ligesom med alt andet have et godt fundament. Start med noget træ der har en fugtighed på maksimalt 18 procent. Er træet ny fældet, vil det have en fugtighedsprocent på omkring 60-70, derfor bør du lade det ligge ude, så længe at det har brug for at tørre. På den måde kommer der gennemtræng, så træet undgår at rådne. Jo tørre træ, jo hurtigere forbrænder det, så man skal finde den gyldne mellemvej et sted mellem 15- og 18 procent er ideelt. Vælg også en træsort der er god til at brænde fx avnbøg. Anvend altid en brændeovn med indsugning og udblæsning i samme rør fx en faber gaspejs.

Optændingen

Når du skal i gang med optændingen, skal du tænde brændeovnen i toppen, derved formindskes partikeludledningen. En tænding fra bunden ville fører til unødig forurening. Du tænder fra toppen, ved at åbne luftspjældet i askeskuffen og luftspjældet længere oppe. Læg altid branden med barksiden nedad og benyt optændingspinde i 3 lag på toppen af branden for bedst resultat. Er du stadig i tvivl omkring optænding, kan du kigge på hjemmesiden Pejsen.com, her er der tips og tricks til køb og brug af brændeovne. Ved køb i webshoppen får du hurtig levering, behjælpelig support og billig fragt.

Comments are closed.

powered by Typeform