Undervandskamera

Har du ikke allerede har et undervandskamera, skal du se at få fat på et! Ikke fordi det nødvendigvis skal være allemandseje, men fordi at der under vandet ligger så mange oplevelser og ikke mindst gode billeder og venter på dig. Dit almindelige kamera duer sikkert fint til det daglige behov, men et undervandskamera giver bare så mange muligheder og kan være med til at gøre blandt andet dine ferier meget sjovere og bedre.

Sammenligning af undervandskameraer

Først og fremmest vil jeg gerne give dig et lille overblik over nogle af de undervandskameraer der findes på markedet. I listen nedenfor har jeg opstillet en række forskellige undervandskameraer sammen med deres tilhørende specifikationer, som f.eks. megapixel, skærmstørrelse, pris osv. Du kan sortere modellerne ved at trykke på det kriterie du vil sortere efter, i den øverste række.


UndervandskameraPrisMegapixelVandtæt tilBatteritidSkærmVægtGPS
Canon Powershot D20

Canon Powershot D20

2399 kr.
Mere info

12,1

10 m

280 billeder

3'' (LCD)

228 g

Ja

Olympus TG-630

Olympus TG-630

1426 kr.
Mere info

12,0

5 m

270 billeder

3'' (LCD)

167 g

Nej

Fujifilm Finepix XP150

Fujifilm Finepix XP150

1013 kr.
Mere info

14,0

10 m

300 billeder

2,7'' (LCD)

205 g

Ja

Pentax Optio WG2-GPS

Pentax Optio WG-2 GPS

1659 kr.
Mere info/p>

16,0

12 m

260 billeder

3'' (LCD)

198 g

Ja

Nikon Coolpix AW110

Nikon Coolpix AW110

2339 kr.
Mere info

16,0

18 m

250 billeder

3'' (OLED)

193 g

Ja

Der findes selvfølgelig mange flere forskellige undervandskameraer end dem du lige har set her. Modellerne i oversigten er valgt for at give dig en idé om hvad der er dyrt/billigt og hvad man skal gå efter.

Jeg anbefaler at du også tager et kig forbi mange af de tests af undervandskameraer rundt omkring på nettet, hvor der er en masse anmeldelser af mange flere vandtætte kameraer.

Hvorfor skulle jeg købe et undervandskamera?

Hvis du endnu ikke er helt overbevist om, at du skal eje et undervandskamera så kommer her et par gode grunde til hvorfor du bør eje et af slagsen.

 • Frihed – Med et undervandskamera skal du ikke bekymre dig så meget for dit dyrt indkøbte udstyr og de dyrebare feriebilleder. Hvis du er så uheldig at tabe kameraet eller børnene måske har fået fat i det og leger flittigt fotomodeller – ja, så sker der jo ingenting. Det er trods alt rart at kunne nyde ferie og lignende i stedet for at gå og være bange for at man ikke får passet ordentligt på sine ting.
 • Nye muligheder – Når du så ikke længere går og er bekymret, vil du med et undervandskamera opdage helt nye muligheder som du måske ikke troede fandtes. Jeg har set (og selv taget) rigtig mange ekstremt fede billeder fra helt almindelige menneskers ferie, som ellers ikke er profesionelle fotografer. Du har bare nogle helt unikke muligheder for at skabe stemning og specielle situationer, som ellers ikke kunne lade sig gøre uden et undervandskamera.
 • Udskift det almindelige – Den sidste gode grund er egentlig lidt – hvorfor ikke? Billedkvaliteten blandt de gode undervandskameraer er i dag rigtig god og hvis du alligevel har brug for et digitalkamera, kan det jo lige så godt være vandtæt. Det koster nogenlunde det samme, eller marginalt mere og så er du i hvert fald sikret både ferieminder og nye oplevelser.

undervandskamera billedeHvad kan det så bruges til?

Med et undervandskamera åbner der sig en verden af helt muligheder for dig. Du har langt større fleksibilitet og frihed, da du ikke skal bekymre dig om at dit digitalkamera går i stykker. Derfor egner et undervandskamera sig til rigtig mange spændende aktiviteter. Selvfølgelig kan du bruge kameraet på dine aktivferier, med snorkling, dykning og badning, hvor børnene fint kan få lov at lege med til at være familiefotograf. Derudover er der rigtig mange som bruger deres undervandskamera til sport og aktiviteter både på land og til vands herhjemme. Du kan med fordel bruge det hvis du surfer, roer, kører mountainbike eller dyrker en eller anden form for aktiv sport herhjemme. Ellers er det bare om at bruge kreativiteten – der er uanede muligheder og man bliver hurtigt forbløffet over hvad man finder på. Mangler du inspiration kan du jo evt. altid lave en google søgning, hvor du bl.a. støder på disse sjove undervandsbilleder af hunde – sjovt fundet på, må man sige!

Hvordan vælger jeg det rigtige?

Jeg håber du har fået en smule inspiration til hele verdenen omkring undervandskameraer og måske også er blevet overbevis om at det ikke er så tosset endda?! Når først beslutningen om, at du altså skal have anskaffet et undervandskamera er taget, er det næste store spørgsmål selvfælgelig – hvilket skal det være?

At vælge det rigtige vandtætte kamera er ikke nødvendigvis en let opgave. Der er nogle ting du bør overveje før du træffer dit valg og det kan ikke anbefales bare at gå ud og købe det første du ser i den lokale butik. Her er et par gode råd som du kan have i baghovedet når du skal vælge undervandskamera.

 • Kig på dine behov! Sæt dig ned og tænk over hvor, hvornår og hvordan du kunne forestille dig at bruge et undervandskamera. Der er stor forskel på både hvor dybt under vand, hvor store fald og hvor lave temperaturer de forskellige undervandsmodeller kan klare. Regner du med at komme ud i ekstreme situationer, så vær sikker på at dit kamera kan holde til det og hvis det ikke bliver så vildt er der måske ingen grund til at købe det bedste og dyreste.
 • Sammenlign specifikationer – Uden at det behøver at blive alt for teknisk så er det en rigtig god ide at sætte sine ind i nogle af de vigtigste specifikationer for et vandtæt kamera. Find nogle forskellige modeller og se hvad der adskiller dem, både rent teknisk men også med hensyn til prisen. Nogle af modellerne kan nemlig stort set det samme, men prisen kan være meget forskellig. Og så bør du, som nævnt tidligere, selvfølgelig sammenholde specifikationerne med dine behov for at se om det hænger sammen. Du kan med fordel starte (hvis du ikke allerede har gjort det) med at tage et kig på listen lidt længere oppe af siden med sammenligning af undervandskameraer.
 • Sidste års model – Som med så mange andre produkter kommer der hele tiden nye modeller af vandtætte kameraer. Med mindre du virkelig er perfektionist og absolut må have det allernyeste og smarte, kan det godt betale sig at tage et kig på den næstnyeste model af et undervandskamera. Der sker nemlig ikke altid de helt store ændringer og prisen på den “gamle” model får mange gange også et lille hak nedad, når den nye kommer ind på markedet. Derfor kan du lige netop gøre en rigtig god handel.
 • Køb online – Onlinehandlen er kommet for at blive og internettet er det eneste sted at købe dit nye undervandskamera. Produkter som et vandtæt kamera bliver ikke bare smidt over disken flere gange om dagen i de fysiske butikker og udvalget her, er derfor tit ret dårligt og prisen meget høj. Find ud af hvad for et kamera du vil have og find så en netbutik at købe det i – gerne til en god pris!

undervandskamera

Med et undervandskamera til omkring 1500 kr. får man rigtig meget for sine penge og det er typisk rigeligt til at gøre de fleste tilfredse

Pt. bruger jeg selv et Olympus TG-630, som jeg er meget tilfreds med og varmt kan anbefale. Det kan købes for under 1500 kr.

Se kameraet her →

Sådan får du gode undervandsbilleder

Aller første gang man prøver et undervandskamera og f.eks. kommer ud at dykke, snorkle eller lignende, finder man hurtigt ud af at det måske ikke helt er lige så nemt som at tage billeder til ens fødselsdag derhjemme. Lysforhold og det at du måske er i et uvant miljø i bevægelse gør, at der er en række ting du skal være opmærksom på for at du får de bedst mulige billeder ud af dine anstrengelser. Først og fremmest handler det selvfølgelig om at prøve at holde kameraet så stille som muligt, så man undgår at billedet bliver rystet. Det kan være svært hvis man er i vandet, men øvelse gør mester og et godt råd er at tage billeder nedefra og op, hvis du er under vand. Derudover kan du hjælpe dig selv en hel del hvis du justerer lidt af indstillingerne på dit undervandskamera. Sæt ISO (lysfølsomhed) lidt op, blænden lidt ned (lavere AV tal) og sørg for en hurtige lukkertid (TV). Betegnelserne er måske anderledes på lige præcis dit undervandskamera, men prøv dig lidt frem og øv dig derhjemme inden du skal ud på den helt store tur.

Har du mod på at blive endnu bedre til undervandsfotografi, kan du se videoen herunder hvor du får nogle gode tips fra en der ved noget om det at tage billeder under vandet.

Gode råd vedr. brug og vedligeholdelse

Hvis du er blevet den heldige ejer af et godt undervandskamera, ønsker du selvfølgelig også at det skal gøre glæde i mange år. Et undervandskamera skal ikke decideret vedligeholdes, men der er alligevel nogle enkle tips og tricks til hvordan du kan passe på dit udstyr, så du er sikker på at det også kan bruges næste gang du skal på ferie eller lignende.

 • Læs manualen – Den første anbefaling er meget enkelt at du bør læse og sætte dig ind i brugsanvisningen inden du begynder at smide alt for meget rundt med dit undervandskamera. Vær sikker på hvor dybt det kan holde til at være under vand og vær opmærksom på de forholdsregler, som producenten foreskriver – det kan i hvert fald ikke skade!
 • Tjek kameraet! – Inden du går i gang med at smide dit kamera under vand, så huske altid lige at tjekke om forseglinger til batteri, hukommelseskort og hvad der ellers er på dit udstyr, er lukket helt som det skal. Ellers er det pludselig ikke vandtæt længere, hvis du glemmer det!
 • Bind det fast – Hvis du tager undervandskameraet med ud at snorkle eller dykke (hvilket er en fantastisk idé) skal du sørge for at det ikke bare ligger løst i lommen, mens du er i vandet. Det ville være så ærgerligt hvis det sank 15 meter til bunds og du aldrig så det igen! Jeg plejer at binde en ekstra tynd snor i hanken til mit eget undervandskamera og sætter så denne fast i f.eks. mine badeshorts, redningsvest eller hvad jeg nu har tilgængeligt. Hvis du bruger en snor igen og igen, så husk lige at tjekke om den nu ser ud til at være i orden inden du bruger den.
 • Skyl i vand – Når du har brugt dit undervandskamera i snavs, støv og saltvand er det første du skal gøre når du kommer hjem, at skylle kameraet godt igennem under hanen og evt. lade det ligge en halv times tid i en skål ren vand. På den måde får du naturligt renset dit kamera og kommer af med alt der måtte sidde af sand og salt, som kan være ødelæggende.

Vil du passe ekstra godt på dit kamera kan det selvfølgelig altid anbefales at anskaffe sig en god kamerataske, som kan sørge for både opbevaring og ekstra beskyttelse.

Er der ikke alternativer?

Sidst, men ikke mindst er det selvfølgelig også værd at nævne, at der findes en hel masse produkter som kan virke fristende hvis man vil lege lidt med at tage billeder under vand. Her taler jeg om f.eks. poser og undervandshuse, som kan købes som ekstra tilbehør til både spejlrefleks, kompaktkameraer og også smartphones. Det lokker en hel del, da disse løsninger ikke koster så meget og det virker jo idéelt at man bare kan smide noget ekstra på ens eksisterende kamera og så have et vandtæt ét af slagsen.

Problemet er bare, at det for det første ofte er super bøvlet og besværligt at bruge. Dine billeder bliver typisk ikke så fantastiske, fordi dit kamera og udstyr ikke er egnet til dette formål. Derudover risikerer du også at det ikke holder og det er næsten det værste af det hele – det er simpelthen så ærgerligt at ødelægge sit kameraudstyr til en masse tusind kroner.

Vil du tage undervandsbilleder, så få et undervandskamera – drop alle de “smarte” løsninger, de holder ikke i længden!

Jeg håber du har fået et lille indblik i hvad mulighederne er med et undervandskamera og måske er kommet lidt nærmere det rigtige til dig selv. Skriv endelig en kommentar, hvis du har et spørgsmål eller noget andet interessant at bidrage med – god jagt på undervandsbillederne!

Comments are closed.

powered by Typeform