Står du over for at skulle købe nye hvidevarer? Eller vil du bare gerne spare lidt på elregningen?

Så kan det betale sig at kigge på energimærket, før du køber. Med de rigtige hårde hvidevarer kan du nemlig ifølge Skousen spare op til 10.000-15.000 i sidste ende, og for en dansk gennemsnitsfamilie svarer det faktisk til en ret stor del af elregningen hvert år.

Hvidevarer

Den økonomiske gevinst lokker

Selvom det kun er cirka halvdelen af danskerne, der tænker på miljøet, når husets apparater kører løs, er der sket en stor stigning i antallet af miljøvenlige hvidevarer. Det skyldes primært, at man er begyndt at bruge energimærkningen i markedsføringen, og den økonomiske gevinst er meget tydelig. Som i så mange andre sammenhænge er vi nemlig så heldige, at miljøvenlige løsninger også er billigere end de konventionelle – i hvert fald i længden.

Heldigvis er flere og flere ved at få øjnene op for denne sammenhæng, så miljørigtige løsninger bliver mere og mere udbredte. Med hårde hvidevarer er forskellen i købspris ikke engang ret stor – men besparelsen på lang sigt kan tydeligt mærkes.

Spar endnu mere

Det kan dog være svært at overskue, hvor stor besparelsen egentlig er, når man ikke ved, hvor lang tid produktet holder. Det er det samme der gælder, når vi køber sko og tøj, og her kan man ikke altid regne med, at pris og kvalitet hænger sammen. Med hårde hvidevarer kan du dog godt nogenlunde stole på producentens beregninger, fordi brugen og levetiden på produkterne er relativt stabil. Derudover kan du følge nogle simple råd, som hjælper endnu mere på elregningen:

Køleskab:

  • Giv køleskabet luft bagtil, og hold gitteret frit for støv
  • Sæt køleskabet på 5 grader. For hver grad, du går ned, bruger du 10 % mere strøm.

Opvaskemaskine:

  • Tjek vandforbruget. Det optimale er omkring 10 liter pr. vask.
  • Skyl ikke af, før du sætter servicet i maskinen.
    Det er en myte, at maskinen ikke kan vaske servicet rent, og det bruger enorme mængder vand at skylle af først.

Vaskemaskine:

  • Fyld maskinen – også selvom du har mængdekontrol.
    Det kan bedst betale sig at fylde maskinen helt. Maskinen er fyldt, når du kan have din knyttede næve i maskinen sammen med tøjet uden at presse det sammen.
  • Halvér temperaturen. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20-30 grader, og du sparer op til 55 % af energiforbruget.